Traditii de Paste pentru o masa cu specific muntenesc. Ce alimente nu trebuie sa lipseasca de pe masa si care sunt secretele bucatareselor de pe Valea Slanicului -Buzau

Masa de Paste 2017TRADITII DE PASTE. Mai intai pe masa de Pasti se aseaza aperitivele. Printre acestea drobul de miel si oua umplute, dar si fel de fel de aperitive pe baza de aluat. Bineinteles, ouale rosii sunt cele mai importante.  Carnea de miel este, in general, nelipsita din preparatele de Pasti, iar drobul de miel este gustos si usor de preparat si intotdeauna bucataresele il aseaza in prapurul de miel. Aperitivele pe baza de aluat usor de preparat sunt solutii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci si pentru a-ti tine musafirii ocupati pana termini de aranjat masa. Pentru a umple aceste aluaturi nu exista limite de creativitate, pentru ca se pot folosi nu doar legume si fructe crude, ci si cu diverse tipuri de branza sau cu carne si un secret este verdeata proaspata din belsug . Ouale vopsite sunt nelipsite pe masa de Paste. Stiai ca bucataresele de pe Valea Slanicului Buzau  vopses ouale in albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizand morcovi ori culoarea verde din spanac, iar rosul din suc de rodie? Supa sau ciorba de miel completeaza meniul traditional de Paste. Supa de miel, pe langa beneficiile nutrionale pe care le ofera organismului, este o mancare delicioasa, care aduce savoare mesei de Paste. Pe langa celelalte preparate traditionale, bogate in grasimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, usurand digestia. Iar pentru bors niciodata bucataresele nu uita smantana si leusteanul verde.

Printre felurile principale in meniul traditional de Paste se poate numara stufatul de miel. Aceasta este o mancare traditionala, care se prepara, in general, o singura data pe an. De Paste, la taierea mielului, ceapa verde si usturoiul verde sunt proaspete si subtiri si dau aroma minunata stufatului de miel. Pe masa de Paste se pot aseza si sarmalele in foi de varza sau de vita, asa cum se pastreaza pe Valea Slanicului in sticle. Este o mancare traditionala si mai ales de sarbatoare si nici aici bucataresele nu uita smantana din belsug. La desert, cozonacii sunt cele mai des intalnite deserturi de Paste. Tot la desert se poate servi pasca cu branza si stafide.De pe masa traditionala de Paste nu lipsesc bauturile traditionale dar de acestea se ocupa capul familiei: bauturi spirtoase pentru inceputul mesei si vinuri pentru a acompania mancarurile servite.

PASTE FERICIT!

A.D.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Continut recomandat