Din bucataria bunicii un deliciu de post, FASOLE BATUTA cu ceapa, usturoi si....TURTE PE PLITA

Turte pe plitaFasolea batuta este o mancare traditionala veche,apreciata de toata lumea, usor de preparat si ieftina. Poate fi servita ca aperitiv dar in egala masura si ca fel de mancare in sine.

Ingrediente:

·        500 g fasole boabe

·        4 cepe mari

·        2 morcovi

·        1 telina mica, patrunjel, pastarnac (nu este obligatoriu)

·        3-4 catei usturoi

·        100 ml ulei

·1 ceasca pasta de tomate sau doua rosii mari bine coapte

·        piper, sare

Mod de preparare

Spalam fasolea si o punem in apa rece, de seara pana dimineata. Cand s-a facut dimineata, ne apucam de treaba. Aruncam apa in care a stat fasolea peste noapte, punem fasolea in apa rece, curata, cat sa o acopere si o punem la fiert, cu putina sare. In acelasi timp punem intr-o alta oala, apa la fiert ca sa o avem gata fierbinte cand schimbam prima apa la fasole. Din momentul in care fasolea incepe sa fiarba, o lasam cam 15 minute, apoi aruncam apa si punem peste ea apa gata fierbinte. Mai facem aceasta operatie inca o data, apoi in apa finala, adaugam si morcovii intregi, curatati de coaja, spalati si 2 cepe curatate de coaja, intregi. Adaugam si o lingurita rasa de sare si lasam sa fiarba pana vedem ca a inceput sa se "sparga" bobul de fasole. Dureaza aproximativ 1 ora si 1/2, la foc mic dar mai bine verificam. Cand s-a fiert, scoatem cepele si morcovii si ii punem intr-un castronel. Punem fasolea intr-o sita pana se scurge toata apa. Luam un castron mare, punem boabele de fasole fierte si le pisam cu o presa pentru facut piure pana se fac pasta, asta ca sa fie asa ca in reteta buncii, ca in reteta timpurilor noastre o punem in blender si-i gata imediat. Adaugam sare, turnam ulei in fir subtire si amestecam cu o lingura de lemn. Pisam usturoiul si il adaugam in pasta obtinuta. Taiem cele 2 cepe ramase si le punem la calit intr-o tigaie, cu putin ulei. Cand ceapa devine sticloasa, adaugam bulionul si amestecam rapid apoi oprim focul.

Si ca meniul sa fie mai mult decat traditional o fasole batuta este desavarsita daca e servita cu TURTE pe PLITA, asa ca pe plita cuptorului bunicii,  ca in copilaria noastra, parca simtim mirosul diminetii din bucataria unde bunica ne rasfata cu turtele calde, invelite in prosop…

Ingrediente turte pe plita(pentru 5 bucati):

·     500 gr faina

·     250 ml apa calduta

·     7 gr drojdie uscata sau drojdie proaspata cat o nuca

·     1 lingurita sare

Mod de preparare turte pe plita:

Din ingredientele mentionate framantam un aluat pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Il impartim in 5 bucati egale, presaram suprafata de lucru cu faina si  framantam fiecare bila de aluat pana devine elastica si nelipicioasa. Luam o bila de aluat si o intindem cu sucitorul pana ajunge diametrul dorit. Punem turta pe plita nu foarte incinsa. Daca nu aveti plita puteti folosi o tigaie de fonta sau de teflon sau tabla pe care coaceti vinete (daca aveti o astfel de tabla). Coacem turta pe ambele parti pana incepe sa creasca si devine rumena.

POFTA BUNA! POST BINECUVANTAT!

A.D.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Continut recomandat