Saramura de peste cu ardei copti, rosii si usturoi, ca la Buzau. Afla care sunt secretele unei saramuri reusite

Saramura peste rosii usturoiDe Buna Vestire sau Blagovestenie, cum mai este cunoscuta in popor sarbatoarea de astazi, este si “dezlegare la peste” pentru cei care tin Postul Mare. Deci reteta unei saramuri de peste, ca la noi la Buzau, nu poate fi decat bine-venita. La o saramura de peste e foarte importanta desigur carnea folosita, pestele fiind de preferat sa fie proaspat, nu congelat

si un soi mai gras, cum e crapul sau somnul. E foarte buna si cu caras, biban, platica chiar daca sunt pesti mici si au multe oase, dar gustul lor e deosebit. Dar si mai importanta decat tipul de peste este saramura, adica zeama care se toarna peste pestele fript pe gratar, pentru ca de fapt ea face toata savoarea acestei retete.

 

Ingrediente:

  • 2 kg peste (crap, caras,biban, novac)
  • 2 linguri cu otet
  • 1 l apa
  • 2 ardei iuti
  • 2  rosii bine coapte
  • 1 ardei gras verde
  • 1 capatanade usturoi
  • verdeturi (patrunjel, telinafrunze, leustean, marar)
  • 2 cani cu sare grunjoasa

Mod de preparare:

Curatapestele de mate, branhii si dorsale, dar nu te atinge de solzi. Spala-l bine. Curatasi toacalegumele si verdeata.

Puneti o plita pe foc mic sa se incinga bine, presarati sare grun- joasa in strat grosut. Cand sarea e fierbinte, asezati pestele deasupra, il intoarceti la fiecare 2-3 minute. Puneti rosia si ardeiul iute. Separat, preparati un mujdei din usturoi si ulei, cu o picatura, doua de otet, ca pe maioneza, il puteti pune separat peste peste sau incorporat in saramura. Pentru saramura aveti nevoie de aprox. 1 l de apa. De fapt va trebuie atata apa cat sa acopere cam pe ¾ bucatile de peste. Va orientati si in functie de vasul in care va ganditi sa scoateti pestele fript. In apa pentru saramura adaugati sare, cimbru, frunzele de dafin si legumele coapte. Lasam sa dea 2-3 clocote, apoi dam deoparte, lasam sa se racoreasca 5 minute si abia apoi adaugam mujdeiul preparat si ardeiul iute dupa gust. Asezati pestele intr-un castron sau o tava mai adanca si turnati saramura peste el. Puneti din loc in loc si feliile de lamaie. Acoperiti cu un capac (sau cu o folie de aluminiu) si lasati 15-20 de minute sase imprieteneasca toate gusturile si sa intre aromele in peste.

Intre timp va fi gata si mamaliguta, deci va puteti aseza la masa. POFTA BUNA!

A.D.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Continut recomandat