Beneficiile postului, o hrana pentru trup si suflet. CHIFTELUTE MANASTIRESTI de post...

Chiftelute manastiresti postPostul este o fapta de virtute, un exercitiu de infranare a poftelor trupului si de intarire a vointei, o forma de pocainta, deci mijloc de mantuire. Dar este in acelasi timp si un act de cult, adica o fapta de cinstire a lui Dumnezeu, pentru ca el este o jertfa, adica o renuntare de buna voie la ceva care ne este ingaduit, izvorata din iubirea si respectul pe care il avem fata de Dumnezeu. Postul este si un mijloc de desavarsire, de omorare a voii trupului, un semn vazut al ravnei si sarguintei noastre, spre asemanarea cu Dumnezeu si cu ingerii, care n-au nevoie de hrana. “Postul este lucrul lui Dumnezeu, caci Lui nu-I trebuie hrana – zice Sf. Simion al Tesalonicului. Beneficiile postului sunt multiple, enumeram care sunt cele sapte beneficii ale postului:

Postul ajuta la detoxifierea organismului

In mod normal organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, insa o dieta bogata in carne si slaba in legume si fructe ingreuneaza aceasta functie naturala a lui. Atunci cand exista un astfel de dezechilibru, reziduriile se acumuleaza in organism, putrezesc si devin surse ale bolilor ucigase precum cancerul. Tocmai de aceea postul, echivalentul unei diete bazate pe legume, fructe, seminte etc., este benefic pentru intreg organismul pentru ca are rolul de a-l detoxifia. Astfel, cu ajutorul postului, ficatul, rinichii, sangele etc. trec prin procesul de detoxifiere. Este interesant de observat cum sunt pozitionate posturile mari: primavara, inainte de Paste, dupa iarna in care alimentatia este bazata pe alimente conservate si de origine animala si iarna, inainte de Craciun, dupa o toamna bogata in produse care ne ajuta sa ne pregatim pentru sezonul rece.

Postul, o dieta pentru a slabi

Fructele si legumele au un numar mai mic de calorii, iar consumul lor timp indelungat, pe langa detoxifiere, poate ajuta la scaparea de kilogramele in plus. De asemenea, pentru ca aportul de calorii scade, organismul este fortat sa consume din depozitele de grasimi pentru a-si asigura necesarul zilnic. Rezervele de grasimi sunt create de organism din cauza excesului de glucoza si carbohidrati care sunt in mod normal folositi ca sursa de energie. In timpul postului, aceste rezerve de grasimi devin sursa de energie a organismului.

Perioada de post ne fereste de bolile cardiovasculare

Studii recente au demonstrat ca perioada de post reduce aparitia bolilor cardiovasculare. Oamenii de stiinta au descoperit ca acest tip de regim ajuta la scaderea trigiceridelor, a greutatii si a glicemiei si, astfel, tine departe bolile de inima.

In post organismul se vindeca

Din cauza efortului mai mic pe care organismul nostru il depune pentru a procesa mancarea ingerata in timpul perioadei de post, corpul nostru incepe sa isi canalizeze energia inspre metabolism si sistemul imunitar. Astfel, procesul de vindecare naturala incepe. Organismul declanseaza o procedura prin care proteinele pe care le produce ajuta la regenerarea sistemului. De exemplu, atunci cand suntem bolnavi, pofta de mancare ni se taie. Explicatia pentru acest fenomen este ca organismul isi canalizeaza energia alocata sistemului digestiv catre sistemul imunitar pentru a se vindeca.

Glicemia scade in timpul perioadei de post

Datorita faptului ca organismul isi canalizeaza energia in alta directie decat inspre sistemul digestiv, metabolismul bazal este incetinit pentru a conserva energia cat mai mult timp iar nivelul glicemiei din organism scade, fiind folosite depozitele de glucoza existente in ficat. De asemenea, nivelul de eliberare a hormonilor se mareste.

Postul ne intinereste si ne prelungeste viata

Aceste doua rezultate sunt, de fapt, urmari ale tuturor procelor mentionate mai sus. Aceste doua fenomene sunt sustinute de scaderea ratei metabolismului, de canalizarea diferita a energiei, un sistem imunitar mai puternic si o stimulare a productiei de hormoni, printre care si cei de autoconservare. Aparent, organismul nostru nu are nevoie de foarte multe surse pentru a se mentine viu si sanatos, iar studiile sustin acest lucru.

Alte beneficii ale postului asupra sanatatii noastre

Datorita faptul ca organismul nostru se curata de tot felul de reziduri, pielea noastra capata stralucire, este mai sanatoasa, corpul nostru este mai plin de energie, calitatea somnului se creste, scapam de anxietate, tensiune, starea de sanatate ni se imbunatateste, durerile musculare si starile de disconfort dispar si digestia se imbunatateste.

Chiftelute manastiresti de post

Ingrediente:

  • 2 cani de fasole boabe
  • 2-3 felii de franzela
  • O cana de orez
  • O ceasca de ulei
  • Doua cepe
  • 5-6 catei de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • 2 frunze de dafin
  • O legatura de marar
  • O legatura de patrunjel
  • 50 grame de faina
  • sare, cimbru (dupa gust)

Mod de preparare:

Se fierbe fasole dupa procedura obisnuita. Dupa ce se schimba prima apa, se pun morcovul, pastarnacul si ceapa, evident tocate. Se adauga cele doua frunze de dafin si se sareaza dupa gust. Cand fasolea este bine fiarta se scurge de zeama (Atentie! Nu aruncati zeama, pentru ca o sa va trebuiasca) si, într-un bol, se adauga painea (inmuitata cu ceva zeama de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar si mararul si patrunjelul tocate. Se amesteca bine compozitia, apoi se da totul prin masina de tocat (sau la un blender, cine are). Compozitia se modeleaza apoi sub forma de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (daca le faceti plate, caz în care grosimea trebuie sa fie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin faina si se prajesc în uleiul foarte bine încins. Din restul de zeama ramasa de la fiertul fasolei se prepara o garnitura din orez. Proportia ar fi de trei cani de zeama la o cana de orez. Modul de preparare al orezului este cel standard, cu specificatia ca, dupa ce s-a fiert (nu uitati de sare!) este recomandat sa-i puneti marar din belsug. Sa aveti un post binecuvantat!

A.D.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Continut recomandat