Carnatii de Plescoi, brand-ul european de Buzau, asteapta sa fie degustati

Carnati PlescoiPreparati, la origine, numai din carne de oaie, condimentati din belsug cu ardei iute si putin usturoi, carnatii de Plescoi sunt un produs traditional, specific pentru intreaga vale a Buzaului. Localitatea Plescoi, mentionata pentru prima data intr-un document emis de voievodul Vlad Calugarul la 24 aprilie 1484 in cetatea de scaun Targovistei sub numele de Placicoi, satul care va pastra, va conserva si va folosi reteta celor mai vestiti carnati din

zona Buzaului, este una din cele mai vechi localitati in Tara Romaneasca, cu peste 528 de ani de existenta atestata documentar. Vechimea este principalul argument al pastrarii secretului carnatilor de Plescoi. Mai tarziu, dupa secolul XVII, acest produs se realizeaza aproape exclusiv in satul Plescoi (azi inglobat in comuna Berca), de la care si-au luat numele si renumele actual. Numiti initial carnati de Buzau, prepararea lor (din carne de oaie) a fast legata de numarul mare de oi ce pasteau pe dealurile si pe pasunile din Muntii Buzaului. Produsul era realizat mai in fiecare casa, se pastrau afumati si uscati si, impreuna cu carnea sarata si afumata, cunoscuta astazi sub numele de pastrama, erau, pentru localnici, unele dintre principalele produse ce constituiau rezerva de hrana conservata, care nu se altera.

 

Acesti carnatii erau deja bine cunoscuti in secolele XIII-XIV si mai ales dupa intemeierea Tarii Romanesti sub Basarab I (1324-1352), fiind vanduti in Targul Dragaica zis si Targul dintre tari, ce se desfasura timp de doua saptamani, intre 10 si 24 iunie, inainte de nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, la poalele Penteleului, din 1778, la Buzau. Recunoasterea lor nu este doar pe plan national, cat si international, acestia devenind marca inregistrata protejata in Uniunea Europeana. Un produs suta la suta romanesc ce a ajuns si pe mesele strainilor.

Ingrediente: carne de oaie, usturoi, ardei iute, cimbru, mat subtire de oaie.

Mod de preparare: in mod normal, carnatul de Plescoi se pregateste numai din carne de oaie, dar in cazul in care aceasta este prea grasa, adica are mai mult seu, compozitia se drege cu carne de vita. Dupa ce carnea de oaie este curatata de pe oase, intr-un ceaun se fierb oasele si, cu zeama rezultata, calduta, se framanta carnea tocata, cu usturoi, ardei iute si cimbru. Compozitia se lasa sa stea mai multe ore, dupa care se face o ultima verificare a gustului. In acest moment se decide daca se mai adauga condimente. Este ideal sa fie folosit ardei iute rosu (n.r. secretul retetei autentice este bine pastrata de cativa gospodari din localitate). Cu aceasta compozitie vor fi umplute intestinele de oaie. Carnatii vor fi apoi uscati si afumati, ei putand fi serviti atat cruzi, cat si la tigaie.

POFTA BUNA!

Sursa -Wikipedia, retetegustoase.ro, incomemagazin.ro

A.D.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Continut recomandat