„Marghilomana”, cafeaua boierilor de altadata, cu aroma de........Buzau si sute de ani de istorie

MarghilomanaCu o istorie de sute de ani in spate, cafeaua este una dintre cele mai raspandite licori aromate, pe care o sorb cu nesat atat bogatii, cat si oamenii de rand de peste tot din lume. Se prepara in nenumarate feluri, cu lapte, cu frisca sau cu rom. Fiecare tara are specialitatea ei de cafea, Romania mandrindu-se cu renumita „marghilomana“, care a intrat in vocabularul uzual dupa Primul Razboi Mondial. Se spune ca Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic din Buzau, jurist, lider conservator si unul

dintre cei mai mari mosieri ai tarii, era un mare bautor de cafea. Intr-o zi, cand se afla la vanatoare, a cerut sa i se faca una. Nefiind pregatit cu toate cele trebuincioase unei cafele, valetul a improvizat, punand, in loc de apa, coniac. Astfel s-a nascut „marghilomana“. Dupa Primul Razboi Mondial, la Capsa, rafinatii aristocrati cereau „un marghiloman“, „doua marghilomanuri“ sau „o marghilomana“. Tot in acele vremuri, la Hanul lui Manuc, in „Sala Domneasca“, unde aveau loc baluri mascate si serate mondene, la care se serveau platouri cu peste sau cu felii de friptura rece de mistret, insotite de vin alb sec si vin negru, cafeaua Marghiloman era la mare cinste. „Marghilomana“ este, de fapt, o cafea fiarta cu rom sau coniac. Era servita in cesti foarte mici, fara toarta, cunoscute sub numele de „filigeana“. Cafeaua se fierbea in ibrice asezate pe nisip incalzit cu carbuni. In filigeana, boierul Marghiloman adauga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin. Astazi, exista mai multe feluri de a prepara aceasta cafea, nelipsit din toate fiind romul sau coniacul. La foc mic, se pun la fiert intr-un ibric 100 ml de coniac si doua lingurite de zahar. Cand amestecul da in clocot se adauga si trei lingurite de cafea. Se trage ibricul, se acopera si, dupa circa 2-3 minute, cand cafeaua cade la fund, licoarea rezultata se pune intr-o ceasca. Un alt mod de preparare consta intr-o ceasca cu apa, care se pune la fiert, tot in ibric, cu o lingurita de zahar. Cand apa da in clocot, se adauga romul si cafeaua. Se serveste fierbinte, in salon, cu bunadispozitie si…..…un trabuc!

 

Sursa: historia.ro

A.D.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Continut recomandat