MASA DE CRACIUN cu produse traditionale dupa retete vechi de sute de ani. Cea mai gustoasa reteta de CALTABOS

Masa CRACIUNHO HO HO a venit iar Craciunul! Si daca tot am scapat de postul aferent acestei sarbatori, ne-am hotarat sa va deschidem apetitul cu produse traditionale romanesti. Dupa o perioada in care ne-am curatat corpul de toxine si sufletul de pacate, se cuvine sa putem savura un festin la masa de Craciun. Ne-am gandit noi ca de la aceasta masa nu

vor lipsi produsele traditionale romanesti – toba, carnati, caltabos, sorici, sarmale, piftie, cozonac. Acestea sunt cateva dintre produsele ce trebuie puse pe masa de sarbatoare. Noi, romanii, suntem economi, mai ales cand vine vorba de mancare. Pentru preparatele enumerate mai sus folosim fiecare particica a traditionalului porc taiat la ignat – urechi, rinichi, limba, muschi, inima, slanina, stomac, ficat. In ceea ce ne priveste, nu suntem un popor pretentios, ci mai degraba pofticios! O masa copioasa are ca antreu toba, piftia si soriciul. Pentru a prepara aceste trei produse gospodina are nevoie de pricepere si oale mari. Meniul este completat cu rabdarea veterana a gospodinei in realizarea pretentiosilor carnati, caltabosi si sarmale. Fiecare are tehnica proprie de fabricare, materiale specifice folosite, dar au in comun rabdarea. Dupa munca si rasplata! Acestor felurite preparate le succede desertul mult asteptat. Traditional fiind, gospodina trebuie sa lupte cu framantatul, coca crescanda, umplutura aromata. Ati ghicit, este vorba de parfumatii cozonaci de Craciun, ce incoroneaza masa! Ei sunt cartea de vizita a mesei si a gospodinei care abia asteapta sa auda:

 

“Sarut mana pentru masa

C-a fost buna si gustoasa

Si bucatareasa frumoasa!”.

CALTABOS de porc muntenesc

Ingredientele necesare: 2,5 kilograme maruntaie de porc (ficat, rinichi, splina, inima) 250 grame carne grasa de porc 700 grame ceapa alba 1 cana mare de orez 4 foi de dafin 1 capatana de usturoi curatata 1 lingura rasa nucsoara macinata 1 lingura rasa boabe de ienibahar macinat 100 grame untura de porc mate de porc bine spalate sare piper negru macinat 1 lingura piper boabe. 

 Mod de preparare:

1. Pentru inceput, trebuie spalate foarte bine toate maruntaiele, cu multa apa rece.

2. Se pune la fiert o oala mare in care se adauga foile de dafin, 2-3 linguri de sare, cateii de usturoi si o lingura de boabe de piper. Apoi se pun la fiert organele de porc si carnea, taiate toate in bucati mari. Trebuie fierte la foc mic.

3. Dupa ce au fiert pana cand s-au patruns bine, organele trebuie scoase din oala si lasate la racit. Zeama se pastreaza insa la cald.

4. Orezul trebuie spalat in apa rece si rumenit in doua linguri de untura, pana devine sticlos. Apoi se stinge cu doua cani si jumatate din zeama in care a fiert carnea. Se da in clocot orezul, apoi se face focul mic si se mai lasa sa fiarba 10 minute, acoperit cu un capac. La final se lasa sa se raceasca complet.

5. Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in restul de untura.

6. Carnea si maruntaiele de porc fierte se dau prin masina de tocat.

7. Carnea astfel tocata se pune intr-un castron foarte adanc si se amesteca bine cu ceapa. Se adauga piperul macinat, ienibaharul si nucsoara. Se framanta bine cu mana si se adauga orezul fiert, apoi se condimenteaza cu sare dupa gust.

8. Se umplu matele cu aceasta compozitie, se leaga la capat si se pun la fiert in apa in care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute.

9. Dupa ce au fiert, caltabosii se scot din apa si se lasa la scurs, apoi se pun la rece sau se afuma pentru a se pastra bine

Acestea sunt cateva dintre bucatele romanesti ce sunt intalnite pe mesele traditionale romanesti ale Craciunului, produse gustoase ce sunt facute in propria casa de masterchefii familiei.

Fie ca sunteti gospodine frumoase sau musafiri degustatori ai bucatelor romanesti, noi va dorim un Craciun fericit si o masa imbelsugata!

A.D.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Continut recomandat