Buzaul are cele mai ieftine vaccinuri, dar o rata de imunizare de aproximativ 86 la suta

Lipsa de comunicare cu parintii si medicii de familie face ca in Buzau, ca de altfel in toata tara, vaccinarea copiilor sub un an si jumatate sa fie sub 86% cu toate ca in ultimul an aceasta a cunoscut o crestere moderata in procente – anunta Institutul de Politici Publice. La Buzau, spre deosebire de alte judete, pretul mediu al unui vaccine este de doar 28 de lei (Gorj 91 lei, Cluj 65 lei, Timis 53 lei, Brasov 52 lei, Bistrita Nasaud 30 lei). 

In urma unui sondaj “Numarul copiilor incomplet vaccinati pana la 1 an şi jumatate a crescut cu 15% in 2014 Vaccinarea a scazut constant la toate vaccinurile din Programul National de Imunizare, in 2014, cu exceptia celui facut in maternitate”, arata cercetarea. Acoperirea vaccinala pentru DTP 4, VPI 4, Hib 4, HEPB3 si ROR 1 la varsta de 18 luni s-a situat sub tinta de 95%. Raportat la numarul de nascuti vii valorile acoperirii vaccinale sunt sub 86% pentru toate antigenele vaccinale şi in scadere cu pana la 3,3% fata de anul anterior. Printre principalele motive ale nevaccinarii corespunzatoare varstei se numara: neprezentarea la medic, refuzul parintilor, nascut in strainatate, omisiune, contraindicatie medicala, lipsa vaccin. Principala cauza este neprezentarea - 28% dintre parintii nu şi-au dus copiii la vaccinare - iar 14,3% dintre ei au refuzat sa-şi vaccineze copilul. Numarul romanilor care refuza sa-şi vaccineze copilul este in creştere fata de 2013, creştere mai pronuntata la oraş: plus 3,2% in 2014 fata de 2013. Cercetarea a fost realizata de Institutul pentru Politici Publice (IPP) alaturi de partenerii sai strategici – organizatii rome (Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate, Romani Criss - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala şi Studii, Asociatia Umanitara Pentru Ei şi Asociatia VOX Civica). Acestea solicita public o analiza de nevoi complexa asupra tuturor programelor nationale de sanatate insistand asupra programelor cu impact direct asupra grupurilor vulnerabile respectiv alocare semnificativa de fonduri in acord cu nevoile identificate şi impactul estimat la nivelul beneficiarilor acestor programe.

 

Ecaterina Stroescu

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează