VESTE BUNA! Bolnavii cu afectiuni oncologice vor beneficia de tratamente in proceduri de urgenta

Medicamente afectiuni oncologiceFlorian Bodog a semnat un ordin prin care bolnavii de cancer vor putea primi urgent tratamentul de care au nevoie. Criza citostaticelor s-a acutizat in ultima vreme, timp in care mai multe medicamente au stat blocate in depozitele companiei nationale Unifarm. Prin ordinul modificat de ministrul Florian Bodog vor putea fi aduse

in tara, prin procedura de urgenta, diferite tratamente care lipsesc desi s-a semnat ordinul doar pentru cinci substante active. In momentul de fata in majoritatea unitatilor medicale de profil lipsesc substantele curative necesare atat pentru tratamentul adultilor cat si pentru tratamentul copiilor. Din cauza vechiului ordin, spitalele nu puteau cumpara medicamentele vitale pentru pacienti. Culmea este ca unele dintre ele sunt in depozitul companiei Nationale Unifarm, insa ministrul Sanatatii nu a stabilit pretul de achizitie. Din acest motiv, unitatile medicale nu le-au putut comanda. Medicamentele oncologice lipsesc inca de anul trecut, dar in ultima vreme medicii sustin ca situatia s-a inrautatit. Potrivit unor surse din minister, documentul schimba procedura de stabilire a pretului medicamentelor achizitionate prin procedura de nevoi speciale. Pana acum, procurarea acestora era conditionata de cel mai mic pret din 12 tari de referinta din Uniunea Europeana. Reamintim ca, in perioada 2016-2017 au fost semnate 11 contracte cost-volum, din care noua contracte pe aria terapeutica oncologie, un contract pe boli rare — purpura trombocitopenica idiopatica — si un contract pe aria terapeutica reumatologie. Din cele noua contracte incheiate pe aria terapeutica oncologie, patru contracte sunt consecinta reluarii procesului de negociere. Ultimul contract a fost semnat in data de 15 martie 2017, pentru indicatia melanom malign inoperabil sau metastatic pozitiv la mutatia Braf V600, pentru combinatia DCI Dabrafenibum (medicament deja inclus in HG 720/2008 — reluare negociere) si DCI Trametinibum (medicament ce urmeaza sa fie inclus in HG 720/2008, in baza contractului cost-volum). Pana la includerea acestui DCI in HG 720/2008 si elaborarea protocolului terapeutic pe combinatia DCI Dabrafenibum+DCI Trametinibum, detinatorul autorizatiei de punere pe piata suporta costul tratamentului cu DCI Trametinibum pentru pacientii nou diagnosticati.

 A.D.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează