LA MULTI ANI de Sf. ION! Sfantul Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului Iisus. Ce trebuie sa faci pe 7 ianuarie ca sa ai noroc tot anul

Sfantul IonSfantul Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului Iisus Hristos, cel care L-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu, este praznuit de credinciosii ortodocsi in ziua de 7 ianuarie, a doua zi dupa Boboteaza. Totodata, Sfantul Ioan este ultimul profet de seama din Vechiul Testament, dar el face trecerea spre etapa Noului Testament

"Sfantul Ioan este ultimul si cel mai de seama prooroc al Vechiului Testament, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului Iisus Hristos. Sfantul Ioan Botezatorul este o personalitate de exceptie, gata de jertfa, suflet nobil cu o tinuta morala vrednica de admiratie, necrutator cu cei pacatosi, chiar si cu regele din acea vreme Irod Antipa, care traia in desfrau cu Irodiada, sotia fratelui sau vitreg. De la aceasta critica i s-a tras si sfarsitul tragic. Pentru personalitatea sa bine conturata, pentru virtutile alese dumnezeiesti, Biserica i-a randuit mai multe zile de pomenire , cele mai importante fiind: pe 7 ianuarie, cand se praznuieste Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului (in sobor Sfantul este sarbatorit de oameni impreuna cu ingerii); pe 24 iunie- ziua Nasterii sale (Sanzienele, in traditia populara) si pe 29 august- decapitarea Sa (Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul)”, precizeaza parintele Valentin Fotescu, Doctor in Teologie, preot la Biserica Sfanta Vineri din Bucuresti (Bulevardul Nicolae Titulescu)".

Sf. IOAN 2017 . Traditii pentru spor si sanatate de Sf. Ion

In ziua marelui praznic inchinat Soborului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, la sate si la orase, de secole, se pastreaza unele traditii: la slujba inchinata praznicului, gospodinele aduc la biserica mai multe bucate pregatite in acea gospodarie: painici, colaci cu stafide si unsi cu miere, cozonaci, branza si oua. De asemenea, se sfinteste vinul care se bea la masa, de obicei doar vin alb. Se impart pachete cu mancare si vin alb, in primul rand saracilor si persoanele care poarta numele de Ioan.

 Nu se bea vin rosu .In aceasta zi, nu se bea vin rosu care aminteste de martirajul Sfantului Prooroc Ioan.

Pomeniri pentru rudele care au murit in conditii suspecte.In familiile in care au murit rude in conditii suspecte, se fac pomeniri la biserica: se citeste pomelnicul cu numele decedatilor si se dau de pomana pachete cu bucate preferate de cei plecati in eternitate in mod neasteptat.

O traditie respectata de-a lungul timpului "Cumetria femeilor". La sarbatoarea traditionala numita „Cumetria femeilor” participa tinerele neveste. In multe zone din tara, acestea se intalnesc cu nevestele casatorite de mai multa vreme. Acestea le impartasesc tinerelor „surate” din experienta lor de familie, pentru a avea o casnicie fericita si prospera. Finalul intalnirii se incheie cu o petrecere la care participa purtatoarele numelui de Ioana; dar la petrecere nu se consuma bauturi alcoolice. Totodata, femeile care poarta numele de Ioana pregatesc si impart prietenilor de familie, covrigi cu ou, o delicatesa specifica in Campulung Muscel, dupa care se bea teiata, o bautura pregatita din flori de tei, dovedita a fi un tonic pentru trup si suflet.

Casa se stropeste cu Agheasma mare.Din aceasta zi, timp de trei zile, casa se stropeste cu aghesma mare, exceptand baia. Totodata, candela va arde in tot acest interval, pentru ca in acea familie sa se ia doar decizii intelepte, chibzuite si discutiile sa nu degenereze in tensiuni si in gesturi necugetate.

In casele credinciosilor, sa domine veselia. In ziua Soborului Sfantului Ioan, oamenii trebuie sa fie veseli; in caminele in care membrii familiei nu se bucura in ziua praznicului, va domina tristetea pana la sfarsitul anului.

Traditia “Udatul ionilor”. In Transilvania si in Bucovina exista traditia numita "Udatul Ionilor". In Bucovina, la poarta casei sarbatoritului se pune un brad frumos impodobit. In acelasi timp, sarbatoritul trebuie sa dea o petrecere cu lautari. In Transilvania, cei care poarta numele de Ion sunt purtati cu mare alai prin sat, pana la rau, unde sunt botezati, adica purificati, prin stropire cu apa.

Ocrotitorul pruncilor. In unele regiuni, Sfantul Ion este numit “ocrotitorul pruncilor”, deoarece acesta ii apara pe copii de rele si are grija ca acestia sa nu moara nebotezati.

La "Masa moasei". In ziua acestui praznic, pe 7 ianuarie, mai ales in mediul rural, exista obiceiul de a se organiza o "masa a moasei" satului. Aceasta colinda pe la "nepoate", la mamele care au fost ajutate sa nasca, si sunt invitate la petrecere. Fiecare femeie aduce moasei cate un plocon, iar moasa rupe dintr-un colac pregatit special pentru sarbatoarea respectiva si imparte cate o bucata fiecarei femei. In functie de forma si de marime, bucata primita prevesteste daca femeia care primeste bucata de colac va mai avea sau nu copii, daca va avea fete sau baieti.

I.G.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează