VIDEO - INTERVIU - SE DUC VALORILE! – Actorul ION BESOIU a incetat din viata la 85 de ani

Actorul Ion BesoiuDe astazi inca o stea pe cer s-a stins, inca un suflet s-a inaltat. Celebrul actor Ion Besoiu, interpret al căpitanului Anton Lupan în serialul TV „Toate pânzele sus!“, a murit astazi, 18 noiembrie, la vârsta de 85 de ani, la Institutul C.C Iliescu din Capitală.Ion Besoiu s-a nascut la 11 martie 1931, la Sibiu, si a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu.A debutat in 1950, dar consacrarea a venit

dupa turnarea filmului "Toate panzele sus", in regia lui Mircea Muresan, unde i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu si Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, dupa care s-a mutat la Bucuresti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" si a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.  "Multumesc poporului meu care m-a apreciat si m-a urmarit de-a lungul atator ani", declara Ion Besoiu la implinirea varstei de 85 de ani. In 2002, a primit Premiul de excelenta al Cinematografiei Romane.  In 2001, a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu, in care s-a nascut. Ion Besoiu era presedinte executiv al Fundatiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociatie care ii ajuta pe tinerii talentati si care ofera premii etnografilor. Ion Besoiu a jucat, în anii '70, în serialul ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.Cele mai cunoscute roluri de teatru ale sale sunt Cloșca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).Dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu celebre sunt, printre altele, "Furtuna", "Neamul Șoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste" și "Lumini și umbre".

 

In lumea celor drepti si buni, saluta-i Maestre la intalnire pe Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Ilarion Ciobanu, si multe alte stele ale scenei romanesti!

Dumnezeu sa te odihneasca in pace!

A.D.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează