FOTO - BUZAUL un oras PERICULOS in caz de CUTREMUR. Vezi aici ce distrugeri ar produce un seism si care sunt PREVIZIUNILE pentru 2017

harta pagube cutremure predictiiCele mai periculoase zone pentru locuitori, in caz de cutremur, sunt Bucuresti, Ploiesti, Buzau, Focsani sau Iasi si toate zonele cuprinse intre ele, urmate in topul intensitatii de Roman, Bacau, Pitesti, Giurgiu si toate zonele din acest perimetru. In zonele cu risc intermediar se mai afla si Cernavoda, Tulcea, arata statistica intocmita de INFP.Programul de consolidare a blocurilor a fost un fiasco, iar daca pamantul s-ar zgudui ca in ’77, autoritatile nu ar sti care sunt pasii de urmat pentru a reduce pagubele. Romania a fost zguduita de zeci de cutremure in ultimii ani, iar anul acesta a fost la fel. Intr-o singura zi s-au inregistrat  doua seisme, nu departe de ziua de ieri, 28 decembrie a.c. cand un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter a fost inregistrat la ora locala 01.20.55 pentru ca in cursul diminetii, o a doua miscare seismica sa fie inregistrata la ora locala 05.01.40 si avand o magnitudine de 2,9 grade Richter. Ambele miscari telurice fiind inregistrate in zona seismica Buzau –Vrancea. Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Mircea Radulian, a explicat, ca nu ar trebui sa ne ingrijoreze numarul acestora, ci faptul ca multe dintre miscarile telurice au avut magnitudine peste sau aproape de 4 grade pe scara Richter. Cat de pregatita este Romania pentru un cutremur puternic? Un raport al Curtii de Conturi a Romaniei  arata ca autoritatile locale si cei care ar trebui sa actioneze in cazul unui seism puternic nu detin toate informatiile necesare pentru a actiona, iar daca astazi ar fi un cutremur puternic, ar fi haos.

Stam bine pe hartie, prost in realitate

Documentul face o radiografie care arata exact ce se va intampla in cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter. Autoritatile locale nu stiu unde se vor produce cele mai mare pagube, nu stiu cum sa gestioneze si sa distribuie uniform ajutoarele alimentare si umanitare, iar sistemul informatic, care ar trebui sa aiba toate datele necesare coordonarii unei astfel de catastrofe, a fost uitat: el contine abia 40% din datele necesare.

Oamenii nu stiu ce sa faca

Toate acestea arata faptul ca, daca se va produce un seism puternic acum- va fi haos. Nici populatia nu este informata, sustin inspectorii, desi autoritatile locale au alocat bani pentru programe privind educarea populatiei in cazul unui seism devastator. Nici corp de voluntari nu exista, desi s-au facut studii in acest sens. Nu se poate evalua nici modul in care pot fi gestionate ajutoarele interne si internationale donate in cazul producerii unui dezastru, in cazul de fata, a unui cutremur major: adica nevoie de apa, alimente, etc.

La nivelul judetului Buzau, consolidarile necesare pentru cladirile incadrate in clasa de risc seismic I-pericol public nu au fost facute. Asadar, in asteptarea unui cutremur major, Romania se pregateste. Din pacate, pregatirile se limiteaza la campaniile de informare ale ISU si nu se bucura de participarea autoritatilor in masura sa consolideze nu doar cladirile, dar si planul de urgenta menit sa salveze cat mai multi romani, intr-o asemenea tragedie. Intre timp, datele intocmite de Institutul National pentru Fizica Pamantului arata ca BUZAUL este unul dintre cele mai periculoase orase in caz de seism iar previziunile pentru anul 2017 nu sunt deloc imbucuratoare. Cu toate ca majoritatea seismologilor sunt de acord ca nu se poate prevedea cu exactitate un cutremur major, totusi sunt date analitice si algoritmi de calcul care pot aprecia cand se va intampla cu aproximatie un astfel de fenomen. Daca este sa ne uitam in istoria recenta, numai in aceasta luna au avut loc peste 23 de miscari tectonice inregistrate pe teritoriul Romaniei. Site-ul world-earthquakes.com se ocupa de mai multa vreme cu predictii seismologice intocmite pe baza unui algoritm matematic. Potrivit americanilor, anul 2017 este unul critic pentru Romania, in tara noastra fiind asteptat un cutremur catastrofal, de o magnitudine de peste 6,5 grade pe scara Richter. De mentionat este ca site-ul a avut foarte multe predictii care s-au adeverit. Potrivit istoricilor, inca din 1790, tara noastra a fost zguduita de cutremere puternice, iar potrivit site-ului mentionat, primul a avut loc in 06.04.1790 si a avut 6,9 grade pe scara Richter. Apoi, o alta miscare a fost mentionata la data de 26.10.1802, acesta fiind chiar mai puternic decat primul. Mai exact, seismul a avut magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter. Urmatorul ca intensitate a avut loc pe 23.01.1838 si a fost de 7,5 grade Richter. Ultima catastrofa recenta de acest fel a avut loc pe 04.03.1977 si a avut 7,2 grade pe scara Richter.

FOTO: media.imopedia.ro

A.D.

I.G.

Previziuni periodice

 

Previziuni cutremur 2017

 

Harta zone periculoase cutremur

 

harta pagube cutremure predictii

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează