Doamne miluieste/Si Dosarul ne pazeste

popi turnatorie securitateMi-l imaginez pe Sfintul Petru stind jos pe o piatra si vorbindu-le credinciosilor adunati in jur sau, explicindu-le ca Iisus a murit ca sa le rascumpere pacatele si ca tot ce au de facut este sa le marturiseasca si sa se smereasca, sa ceara indurare Mintuitorului si apoi sa duca o viata mai buna, mai curata si mai crestina.

 

Dupa 2000 de ani, Sfintul Sinod vine cu propria interpretare: Evanghelia dupa Iuda. Adica Iuda l-a dat in git pe Iisus si ar fi fost bine si astazi plimbindu-si cei 30 de arginti din banca in banca, daca nu s-ar fi prins nimeni si lucrurile ar fi ramas pe sestache. Marea lui greseala a fost ca a luat spaga de fata cu martori si a lasat ca dosarele facute de baietii Marcu, Luca, Matei si Ioan sa devine publice. Si uite asa, a fost compromisa o cariera promitatoare (cea de turnator in haine de apostol) si un tinar intreprinzator ca Iuda a ajuns sa isi ia zilele sub rusinea nedreptului oprobiu public.

In spiritul acestei noi invaturi, ce se gindi Sfintul Sinod? Dom'le ce a zis Iisus ala cu spovedania, iubirea si smerenia e vrajeala pentru fraieri. Noi de ce sa marturisim? Chiar daca am marturisi, ce sa zicem? Ca ii ascultam pe tovarasii crestini la spovada, apoi ne duceam si ii raportam pe linie ierarhica pe ai de erau dusmani ai poporului si ai orinduirii comuniste? Si ce-i rau in asta? Nu zice Mintuitorul nostru "Da in git cezarului ce-i al cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu?" si pe urma, mai e si vorba aia cu "Sa nu iti judeci aproapele". Din sondaje reiese ca poporul are incredere in Biserica. De ce sa stricam noi sondajele? De ce sa tulburam un popor asa increzator? Cine e Biserica? Biserica sintem noi, zisera prea fericitii si inalt prea pretuitii, mai tragind o dusca din clondirul cu vin pentru impartasanie.Noi, prostimea, stam si cugetam. Liber-cugetam, cam ca domnul Iliescu in epistola sa catre popor in care explica*censored*ca Biserica fiind o institutie a statului, nu putem sa ne amestecam noi in treburile ei, ca s-ar incalca principiul separatiei puterilor.

Cica s-ar incalca Sfinta Taina a Spovedaniei. Corect. Spovedanie e cind tu te duci la biserica si iti marturisesti pacatele in fata unui preot confesor. Taina Spovedaniei este ca marturisirea ta ramine intre tine, preot (ca milocitor), Dumnezeu si baietii de la Secu. Sfinta e spaga pe care o ia mijlocitorul. Daca s-ar publica dosarele, pai evident ca marturisirea ar deveni publica si s-ar incalca Taina Spovedaniei si sfintenia ei. Mai mare pacat nici ca exista.

Sigur, unii preoti au facut temnita grea. Unii au murit fara sa cedeze, altii inca mai traiesc cu constiinta curata, unii au cedat sub tortura si numai Dumnezeu poate sa ii judece. O ultima categorie sint cei care au alergat sa se puna in folosul nobilelor idealuri ale comunismului si al Securitatii, cu toata rivna demna de un slujitor al Domnului (Domnului Isacrioteanul Iuda), cei care multumeau maretului conducator cind mai demola niste biserici si cei care ii trimeteau telegrame de felicitare.

Si unii si altii sint preoti. Si unii si altii sint sau au fost pastorii unei turme.

Turma sintem noi.

Pacat.

Razvan / Sictir.org

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

NEWS BUZAU TE TRIMITE LA CINEMA!cinematograf happy cinema 1250x150