CONCEPT NOU! La Buzau se infiinteaza puncte gastronomice locale cu preparate specifice zonei si meniu diferit de cel al restaurantelor

Punct Gastronomic LocalAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va desfasura, in perioada 25.10.2017 – 30.11.2017, o campanie de informare la nivel national privind Punctele Gastronomice Locale, adresata celor interesati și care  la nivel judetean va fi desfașurata de catre Directia Sanitara Veterinara și pentru Siguranta Alimentelor Buzau. 

Aceasta campanie are un dublu scop, aceea de a aduce la cunostinta publicului larg detalii despre aceste unitati de alimentatie publica de tip familial si de a oferi celor interesati argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local. Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande din tara noastra privind organizarea unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse si preparate alimentare  specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit.

Dupa o prima etapa constand in identificarea si informarea potentialilor aplicanti, va urma, dupa finalizarea procesului de evaluare si inregistrare a acestora (conform prevederilor Ordinului Presedintelui ANSVSA nr.111/2008), ca Punctele Gastronomice Locale sa inceapa sa functioneze de la inceputul anului viitor. La nivel national aceasta campanie de informare va fi coordonata de catre Directia Generala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA si se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si medici veterinari oficiali, responsabili de zona. Echipele respective vor organiza intalniri, in care cei interesati vor fi informati asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor si conditiilor de igiena care trebuie respectate, dar vor si raspunde intrebarilor invitatilor. Materialele informative ale campaniei vor fi inmanate participantilor la intalnirile organizate de catre DSVSA judetene si vor fi distribuite si cu sprijinul administratiei locale, astfel incat informatia sa poata fi propagata cat mai extins. Aceleasi materiale informative vor fi postate si pe site-ul ANSVSA intr-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: „Campanie de informare – Puncte Gastronomice Locale”, pentru a putea fi consultate on-line de catre cei interesati.

Important de precizat:

•        Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.

•        Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei in care isi desfasoara activitatea. Va fi obligatoriu preparat si oferit pentru consum in decursul aceleiasi zile.

Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cat posibil traditionale, respectandu-se conditiile de igiena in momentul prepararii. Mentionam ca, cei care doresc sa infiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sa se constituie intr-o forma de organizare juridica, de tipul: Asociatie Familiala, Persoana Fizica Autorizata sau Societate Comerciala. Prima conditie, avand in vedere ca aceste tipuri de activitati depasesc cadrul consumului privat, este necesitatea obtinerii documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, in conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008. Cererea tip poate fi accesata si de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, sectiunea informatii generale/inregistrare/autorizareunitati/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc.(http://www.ansvsa.ro/download/formulare_modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc ) sau de la sediul DSVSA Buzau.

Dosarul depus pentru obtinerea inregistrarii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor trebuie sa contina si:

•        schita locului de producere a alimentelor.

•        copie dupa certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului comertului.

•        copie dupa actul de identitate.

Dupa aceasta etapa, inspectorii DSVSA Buzau vor efectua o vizita la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unitatii, daca aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate in anexa II, Cap. III din Reg. CE.852/2004. In caz contrar se vor notifica proprietarului deficientele constatate, precum si termenele de remediere. (Vezi Reg.CE.852).

O alta conditie, pe care trebuie sa o indeplineasca un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele sa fie preparate numai de catre proprietar, sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea de sanatate a acestora trebuie sa fie verificata periodic. Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate /inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic isi desfasoara activitatea. Infiintarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontala a regiunii respective, o promovare accentuata a conceptelor culinare locale si, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel national. Informatii referitoare la Punctele Gastronomice Locale pot fi obtinute și accesand linkul catre pagina campaniei Puncte Gastronomice Locale de pe site-ul ANSVSA: http://www.ansvsa.ro/comunicare/campanii-ansvsa/puncte-gastronomice-locale/

E.S.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

0 #1 Dar deIonescu 31-10-2017 15:36
Dar de brânza cu smântână cu ceapă și mămăligă ca prim fel ce ziceți?
Citat

Continut recomandat