Marele senior al arheologiei romanesti Ion Motzoi-Chicideanu nu mai este printre noi… Sit tibi terra levis!

chicieanu srheiige necrologIoan-Serban Chicideanu-Sandor, alias Ion Motzoi-Chicideanu, a fost absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, specialitatea Istorie Veche siArheologie, promotia 1967-1972, iar din anul 1975,arheolog-muzeograf, pe baza absolvirii cursului „Metodologia sapaturilorarheologice“. Ulterior, in anul2000, devineexpert arheolog, conformRegistrului arheologilor intocmitde MinisterulCulturii si Cultelor. Ion Motzoi-Chicideanu a obtinut titlul de doctor in istorie cu distinctia  „Suma cum laudae“,  in cadrul Universitatii Bucuresti, culucrarea „Obiceiuri funerare in Epoca Bronzului la Dunarea Mijlocie si Inferioara“, subconducerea prof. dr. Alexandru Vulpe.

Pe parcursul perioadei cuprinse intre 1972 – 2006, domnia sa a fost prezent ca specialist in domeniu pe un numar de 46 de santiere arheologice. De numele lui Ion Motzoi-Chicideanu se leaga sondaje arheologice importante din orasul si din judetul Buzau, precum cele de la Manastirea fortificata Bradu, Manastirea Berca, Manastirea Ciolanu, Biserica Garlasi, Complexul brancovenesc de la Ramnicu-Sarat, dar si siturile arheologice de rezonanta pentru Epoca Bronzului romanesc si epoca dacica de la Sarata Monteoru, Naeni-Zanoaga, Carlomanesti-Cetatuie si Carlomanesti-La Arman.

Ion Motzoi-Chicideanu a adugat de-a lungul carierei sale nu doar experienta de santier. El a cautat sa fie permanent informat pe teren stiintific si a realizat diverse calatorii de documentare in afara tarii, dintre care amintim pe cele de la Budapesta, Praga, Beograd, Novi Sad, Bratislava si lista ar putea continua. Participarea la viata stiintifica a fost una prodigioasa, insumand 86de lucrari publicate, peste150 de comunicari prezentate in cadrul participarii la colocvii si sesiuni stiintificein Germania (Berlin), Ungaria (Budapesta siSzeged),Cehia (Praga siBrno),Slovacia(Nitra), dar si in tara, in cadrul sesiunilor Institutului de Arheologie „Vasile Parvan“, cat si in cadrul diferitelor Colocvii nationale sau Sesiuni anuale de rapoarte stiintifice din cadrul muzeelor din Baile Herculane, Cluj-Napoca, Buzau, Constanta, Craiova,Targoviste, Vaslui, etc.

Activitatea domniei sale a atins si acea latura de contact direct cu studentii, viitorii specialisti in domeniul arheologiei, prin prezenta ca profesor in cadrul Facultatii de Istorie din Universitatea Bucuresti, unde a sustinut cursuri de specialitate precum Seminarul de Istorie Veche Universala si cursul de specialitate „Arheologie funerara preistorica“. Pe santierele arheologice, unde a fost prezent, a marcat formarea profesionala a unor tineri arheologi, care au invatat bazele arheologiei, dar au facut cunostinta si cu exigenta profesionala a unui specialist care a tinut sa respecte cu rigoare metodologia sapaturilor arheologice si sa fie sigur ca aceasta stiinta poate fi transmisa mai departe unor arheologi competenti.

Am tinut, pentru acest scurt necrolog, sa rog pe un discipol al marelui arheolog trecut in nefiinta sa ne spuna cateva cuvinte despre omul si specialistul Ion Motzoi-Chicideanu. Expertul arheolog de la Muzeul Judetean Buzau, Daniel Costache, desi nu a avut puterea de a ne oferi un comunicat in acest sens, totusi a spus cateva cuvinte intr-o convorbire particulara si am gasit potrivit ca aceste cuvinte sa le relatam aici, pentru ca ele sunt dincolo de stereotipul unui comunicat, sa spunem, oficial, pentru ca aceste cuvinte sunt expresia unei trairi interioare provocate de acest eveniment tragic. Daniel Costache ne spune: Mi-a fost primul indrumator pe o sapatura de Epoca Bronzului. A fost cel care facea ca distanta elev - profesor sa nu existe, te trata ca pe un coleg, chiar daca era unul dintre cei mai buni arheologi ai epocii. El era cel care, la umbra visinului de pe Arman, ne trasa cu varful bastonului in pamantul ravasit si ne explica situatii de sapatura si cum sa le interpretam in mod corect. El era cel de care se fereau impostorii... Avea renume ca este dur si intransigent, dar era un om corect, un profesionist complet. Eu l-am cunoscut pe domnul profesor in anul 2006, iar pe sapatura cu dumnealui am inceput sa merg din 2007. Nu am curajul sa ma numesc elev al domnului profesor, ci doar un umil invatacel. La scoala domnului profesor au crescut colegi de-ai mei care astazi lucreaza in muzee si institute de cercetare, oameni care ii datoreaza multe. Eu ii datorez multe. Dumnealui mi-a pus la dispozitie materialul de Epoca Bronzului, descoperit de echipa de cercetatori pe care a coordonat-o, pentru lucrarea mea de doctorat si a raspuns cu promptitudine tuturor intrebarilor pe care, de-a lungul timpului, i le-am adresat. De numele profesorului Ion Motzoi Chicideanu se leaga cercetarea si identificarea multor raspunsuri in ceea ce priveste Epoca Bronzului in zona Subcarpatilor de Curbura. Lucrarea de doctorat a domnului profesor este astazi Biblia celor care se ocupa de aspectele funerare ale Epocii Bronzului.Dumnealui i se  datoreaza notiuni definitorii pentru cercetarea culturii Monteoru. Nu poti sa studiezi un aspect legat de Cultura Monteoru fara sa apelezi la Ion Motzoi-Chicideanu. Sapaturile de la Manastirea Bradu, de la Berca, de la Sarata Monteoru, de la Naieni, Carlomanesti, si asta numai pe teritoriul Buzaului, sunt legate de numele domnului profesor. Pot spune multe, dar acum imi este greu... imi este greu...“.

Ion Motzoi-Chicideanu ramane in arheologia romaneasca contemporana un reper de competenta stiintifica, iar pentru cei care l-au cunoscut in acest sens, un fundament in reusita lor profesionala. Sit tibi terra levis!

Adrian Constantin

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

0 #1 Istoric,RAHC,US AAlexandru Nemoianu 19-05-2017 01:55
Am fost pe santierul arheologic Gura Sadu cu Ion Chicideanu(sant ier condus de Radu Popa).Un foarte bun arheolog si un bun camarad.
Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
Citat